Informatie voor jongeren en volwassenen
Als je volwassen wordt, of intussen net geworden bent, kan het zijn dat je leven niet zo loopt als jij verwachtte als zorgeloos kind. Stel je voor: je hebt geen grip meer op je leven, je loopt steeds tegen dezelfde problemen aan of je voelt je steeds moe en futloos. Best kans dat je daar in je eentje niet uit komt. Een goed moment om vakkundige, respectvolle begeleiding te zoeken.
Ik werk met jongeren en volwassenen met heel diverse problemen; een neurobiologische ontwikkelingsstoornis zoals ADHD of autisme, gedragsproblemen, rouw, relatieproblemen, loyaliteitsproblemen, een negatief zelfbeeld, identiteitsproblemen, angsten of (zwaar) depressieve gevoelens.
Zo werk ik:
Altijd eerst een vrijblijvend intakegesprek. Nog niet over de inhoud; het is heel belangrijk dat je je bij mij veilig en op je gemak voelt. Als dat niet zo is, gaat de begeleiding ook niet werken. Het is geen schande om aan te geven dat je geen ‘klik’ voelt.
Aan de slag
De begeleiding zelf bestaat uit gesprekken, bij jou thuis of bij mij op kantoor. We gaan samen op weg en ik probeer aan te sluiten bij jouw zorg en je behoeftes. Ik bied een luisterend oor, ik help je om inzicht te krijgen in de problematiek en geef praktische adviezen.
We gaan ook kijken naar het gezin waar je bent opgegroeid. In de hulpverlening heet dat de context. Heel nuttig om te ontdekken welke rol je opvoeding speelde bij je gevoelens van nu, maar ook wat je nu doet, thuis, op school of op je werk. Hoe zijn de relaties met je (nieuwe) huisgenoten, je partner, je familie, vrienden en collega’s? Allemaal belangrijk. Het gaat er in onze samenwerking om dat je kunt groeien in zelfstandigheid, sociale vaardigheden, weerbaarheid en zelfvertrouwen. Niet niks, daar heb je gelijk in. Altijd met het doel dat jij de regie over je leven weer terug mag krijgen.
“Het gaat altijd om begrijpen. Dat kun je leren. Dankzij begrip voor jezelf en voor anderen, of door het toelaten van verdriet of boosheid, doe je jezelf weer recht. En daarmee de ander.”